Nhà Cho Thuê Bình Dương, Binh Duong House For Rent

Một chiếc đĩa giá 27 triệu USD Twitter Facebook Google Bookmarks

Một chiếc đĩa hiếm từ thời nhà Tống của Trung Quốc vừa được bán với giá gần 27 triệu USD, vượt xa mức dự đoán của những người đấu giá.

Chiếc đĩa gốm Ruyao giá 26,7 triệu USD ( ~ 564 tỷ đồng)

Nhà thầu Hong Kong Sotheby cho hay 4 nhà đấu giá đã cạnh tranh nhau trong vòng 15 phút mong giành được chiếc đĩa gốm Ruyao có niên đại 900 năm tuổi. Cuối cùng, chiếc đĩa được bán với mức giá 26,7 triệu USD cho một nhà đấu giá giấu tên qua điện thoại. 

Sotheby cho hay mức giá "khủng" trên đã phá vỡ kỷ lục được thiết lập hồi tháng 4/2008, trong đó một chiếc bình gốm thời nhà Tống được bán với giá hơn 8,8 triệu USD.

 

Ruyao Washer này là chiếc duy nhất làm theo hình bông hoa với nước men mờ.

Theo BBC, đĩa gốm Ruyao được đặt theo tên của một trong 5 lò gốm lớn thời nhà Tống và là loại gốm hiếm nhất ở Trung Quốc. Chiếc đĩa hình bông hoa được đưa ra đấu giá từ một bộ sưu tập cá nhân Nhật Bản.

"Chiếc đĩa gốm này có thể là kiệt tác vĩ đại nhất của số những đồ gốm đời nhà Tống mà chúng tôi từng đấu giá ở Hong Kong", phó chủ tịch Sotheby châu Á Nicolas Chow nói. "Ruyao có thể là loại gốm Trung Quốc huyền thoại nhất từng được tạo ra".

 “The Ruyao Washer is among the most sophisticated achievements in Chinese ceramics. Its appearance on the market has created enormous excitement,”Sotheby's Asia deputy chairman Nicolas Chow said.

Ước tính chỉ có 79 cổ vật bằng gốm còn nguyên vẹn trên thế giới, trong đó có 5 cổ vật thuộc về các cá nhân. Đây là đồ gốm hình hoa duy nhất được tráng men đục và có giá trị ước tính khoảng bằng một phần ba so với mức giá bán trong phiên đấu giá vừa rồi.

Ruyao – Northern Song (960-1127)

“Ru” ceramics - named after one of five large kilns operating under the Song - are the rarest in China, and it is estimated that only 79 complete pieces remain in the world, most in museums.

Hong Kong đang nổi lên như một trong những trung tâm đấu giá lớn trên thế giới, bên cạnh New York và London, bởi ngày càng có nhiều đại gia Trung Quốc có thú sưu tập đồ cổ.

Sự quan tâm và mức giá kỷ lục này là một minh chứng rõ ràng cho sức mạnh của thị trường nghệ thuật châu Á, vốn đang âm thầm phát triển trong hơn một thập kỷ qua, cho dù kinh tế thế giới đang ảm đạm trong vài năm gần đây. Các chuyên gia dự đoán người mua chiếc bát này có khả năng là một cá nhân giàu có đến từ Hồng Kông hay Đài Loan, thậm chí có thể là một tỉ phú phương Tây – nơi mà sự đơn giản của đồ gốm đời Tống rất có sức hút.

Với 3 dấu kê, lạc tinh, chỏm cau, khai phiến.

"Ru" ceramics - named after One Of Five Large Kilns operating under the Song

Hoàn hảo

Nhữ Diêu – 1 trong Ngũ Đại Danh Diêu thời Tống 960-1127

Sotheby's Asia Deputy Chairman Nicolas Chow poses with a "Ruyao Dish"

 


An extremely rare Chinese porcelain bowl fetched nearly $27 million - smashing pre-sale estimates by about three times - at a hotly anticipated Sotheby's auction in Hong Kong.

The modest-looking imperial ceramic bowl that was made around 900 years ago had been expected to fetch up to HK$80 million, but it was snapped up by an unidentified telephone bidder for HK$208 million ($26.7 million).

The price sets a new world record for a piece of ceramic from the Northern Song Dynasty (960-1127), according to Sotheby's, beating a 2008 record when a “Guan” Mallet Vase went for HK$67.52 million.

“The Ruyao Washer is among the most sophisticated achievements in Chinese ceramics.

Its appearance on the market has created enormous excitement,”Sotheby's Asia deputy chairman Nicolas Chow said.

Eight hopefuls competed for over 15 minutes during intense bidding for the extraordinarily rare flower-shaped bowl.

The interest and price is testament to the vitality of Asia's art market, which has witnessed explosive growth over the past decade, experts say.

“Ru” ceramics - named after one of five large kilns operating under the Song - are the rarest in China, and it is estimated that only 79 complete pieces remain in the world, most in museums.

The “Ruyao Washer” is the only bowl that features an organic floral shape and an opaque glaze.

Hong Kong has emerged as one of the biggest auction centres after New York and London, fuelled by China's economic boom and demand from Asian collectors, especially mainland Chinese buyers, who have pushed up Chinese art prices.

Besides art pieces, mainland Chinese are also regular buyers of the top lots at sales of wine and jewellery.

Bidding on a fabulously rare 900-year-old Chinese ceramic roared through pre-sale estimates at auction in Hong Kong yesterday, breaking records and fetching $27 million. 

In an extraordinary and adrenalin-fuelled 15 minutes at Sotheby’s April auction the unremarkable looking Ruyao porcelain bowl climbed to nearly three times the original estimated price.

Behind its modest appearance, said Sotheby’s Asia deputy chairman, Nicholas Chow, was “possibly the greatest masterpiece of Song ceramic that we have ever offered in Hong Kong”.

Rujao = Nhữ diêu

Nicolas Chow

The auction house said the flower-shaped bowl was from a private Japanese collection and was "arguably the most desirable piece of Ru official ware remaining in private hands."

Video

 

0908 120876

Ms Kim Khánh

0914 88 9000

Mr Tuyến

Thống kê truy cập
Trực tuyến: 1
Hôm nay: 5
Hôm qua: 10
Trong tuần: 35
Trong tháng: 163
Tổng truy cập: 163
IP: 3.239.40.250